Web Dnevnik

Web dizajn, izrada web stranica


23.04.2018

Zadnja promjena 11:01:52 AM GMT


Kako napraviti web stranicu, izrada internetskih stranica, izrada web stranica, pravljenje web stranice

Ovo je tekst za početnike u web dizajnu, odlučili ste se baviti web dizajnom ili želite izraditi web stranicu sebi ili prijatelju. U ovom članku ispričat ćemo vam što je sve potrebno da počnete. Izrada web stranica nije nimalo lagan posao, web dizajn obuhvaća širok spektar područja, prije svega potrebno je odlično poznavanje informatike, ali ne samo kako upaliti i ugasiti računalo ili kako se pretražuje na internetu neki sadržaj nego puno više od toga. Trebate biti kreativni, dobro vladati grafikom, puni dobrih ideja i najviše puno vremena.

više ...

Pravljenje stranica na google, kreiranje web stranica, kako napraviti web stranicu besplatno

Želite li napraviti jednostavnu web stranicu, danas postoje razni alati za izradu web stranica. U ovom tutorijalu pokazat ćemo alat za izradu web stranica od Google-a, google sites. Ovo je tutorial za početnike u web dizajnu, želite samo prezentacijsku web stranicu.

1. Za početak trebate imati mail adresu, preporuka je otvoriti Gmail adresu ukoliko je nemate, upute pogledajte u tutorijalu link: Izrada gmail adrese

2. Upišite u Google tražilicu google sites i prijavite se sa mail adresom i zaporkom...

više ...

Programi za izradu web stranica, izrada internetskih stranica

Kada ste svladali HTML i CSS kompletno, teoriju i korištenje kodova vrijeme je da polako počnete koristiti programe za izradu internetskih stranica. Najbolji programi za izradu web stranica su Adobe programi. Glavni Adobe programi za izradu web stranica su Fireworks, Photoshop, Flash, Dreamweaver. Programi koji su u bilo kojem pogledu najbolji i kada se dobro nauče stranice uz dobru ideju izgledaju besprijekorno. Da bi naučili koristiti Adobe programe za izradu web stranica treba puno vremena i naravno njihovom učenju nema kraja, jer brzo izlaze nove verzije koje su svaki put naprednije. Sada je trenutno na tržištu aktualna Adobe verzija CS5, ali naravno da se još uvijek koriste i prijašnje verzije. U ovom članku ćemo ukratko spomenuti svaki od četiri bitna programa, a u našim sljedećim člancima ćemo detaljno ulaziti u svaki program opisujući svaki dio njega.

više ...


Web dizajn posao, web design posao

Dogovorili ste posao za izradu web stranice, sljedeće što vam preostaje je sastanak sa klijentom. U daljnjem tekstu ćemo vam objasniti kako bi trebao proteći sastanak sa klijentom odnosno koje su za vas važne informacije koje trebate dobiti od klijenta, kako bi sama web stranica trebala izgledati i koji točan sadržaj treba biti na njoj. Za razgovor s klijentom vam je potreban samo komad papira i olovka i prijenosno računalo kako biste ako vas klijent traži pokazali svoje prijašnje radove. U većini slučajeva klijenti vole vidjeti vaše radove izrade web stranice da bi dobili neki dojam o vašem radu. Prva informacija koju trebate dobiti od klijenta je područje njegove djelatnosti, odnosno s čime se točno bavi i to detaljno morate zapisati.

Više...

Izgled web stranice, najposjećenije web stranice, primjer web stranice, nove web stranice

Tehnička ispravnost web stranice

Svaka web stranica pri izradi zahtjeva veliku kontrolu. Kontrolu same strukture, kontrolu prijenosa grafike iz Fireworksa i Photoshopa, kontrolu  fonta. Prije nego što u Dreamweaver počnemo slagati strukturu, znači spajanje grafike ili ubacivanje flash sadržaja moramo dobro prekontrolirati materijal. Kod same grafike moramo pregledati kvalitetu slike, ako smo slike „rezali“ dobro treba pregledati rubove , na slici se ne smije vidjeti  detalji izrezivanja, pogotovo ako spajamo dvije slike u jednu. Kod flash materijala priča je još složenija, prilikom izrade animacije moramo paziti na svaki mali detalj, klijent ne smije primjetiti ništa osim same animacije.veliku pažnju kod flasha treba obratiti na same rubove, rubovi moraju biti jednake debljine, ako imamo stapanje slike u sliku ne smiju se vidjeti trzaji. Svaki tekst u flashu mora biti stabilan bez naglih trzaja.Kada smo pripremili sve zadane materijale, slijedi slaganje  strukture u Dreamweaveru.

Više...

Pravljenje stranica na google, kreiranje web stranica, kako napraviti web stranicu besplatno

Želite li napraviti jednostavnu web stranicu, danas postoje razni alati za izradu web stranica. U ovom tutorijalu pokazat ćemo alat za izradu web stranica od Google-a, google sites. Ovo je tutorial za početnike u web dizajnu, želite samo prezentacijsku web stranicu.

1. Za početak trebate imati mail adresu, preporuka je otvoriti Gmail adresu ukoliko je nemate, upute pogledajte u tutorijalu link: Izrada gmail adrese

2. Upišite u Google tražilicu google sites i prijavite se sa mail adresom i zaporkom...

Više...

Uređivanje slika, programi za obradu slika, programi za uređivanje slika, programi za obradu fotografija

Danas kada u dućanu sa tehničkom robom kupujete fotoaparat, kompletna ponuda su digitalni fotoaparati. Svi digitalni fotoaparati daju mogućnost preko kabla prijenos fotografije na računalo. U svakom poslu koju uključuje rad sa slikama ili općenito rad sa grafikom znanje obrade fotografije je potrebno. Sve je praktički povezano sa slikama i njihova obrada je potrebna pri svakom slikanju. Slikamo iz hobija, posla obrada fotografije je potrebna. Web dizajnerima posao bez programa za obradu fotografija je gotovo nemoguć. Spominjali smo u člancima Web struktura, struktura web stranice... i Grafika, Gif animacije... kako izgled web stranice i njezina grafika mora izgledati. Ne samo web dizajneri nego svatko tko se bavi digitalnom fotografijom mora fotografiju i kvalitetno obraditi. Spomenut ćemo neke programe koji služe za obradu slika:

 

Više...

Web struktura, struktura web stranice, uređivanje web stranice

Struktura web stranice

Najbitnije pri izradi web stranice je njezino idejno rješenje ili da budemo precizniji njezin izgled. Osim samog teksta, sama web stranica mora imati i odličan grafički izgled, mora biti grafički konstruirana tako da kada netko posjeti web stranicu prvo opazi njezin grafički izgled. Od samog backgrounda, headera, contenta i footera sve mora biti grafički obrađeno jer web dizajn je umjetnost stvaranja i sama web stranica mora prije svega izgledati jako lijepo.  U Adobe Fireworks CS5 programu možete napraviti cijeli grafički izgled vaše web stranice. Nekada dobijete odmah ideju, a nekada za nju treba i jedan dan. Sve što vam pada na pamet odmah nacrtajte pa od više nacrtanih predložaka dobit ćete jedan pravi.

Više...

Rezolucija monitora, rezolucija ekrana, razlučivost

Rezolucija ekrana je parametar koji je jako bitan pri izradi web stranice. Područje u kojem moramo razmišljati o monitorima koji se danas proizvode i monitorima koji se proizvode unazad 10 godina. Svaka struktura web stranice mora idealno odgovarati na svakom ekranu, znači mora se paziti na puno elemenata. U daljnjem tekstu čemo govoriti direktno o samim vrijednostima odnosno koje su se rezolucije koristile nekada i koji je današnji standard pri izradi web stranice.

 

Više...

Dizajniranje web stranica, web dizajn za početnike, web prezentacije, kako izraditi web stranicu

Izrada web stranica ili dizajniranje web stranica možda je pravi posao za vas . Prvi savjet  je  naučiti što je web dizajn i koji su njegovi elementi.Važni elementi su alati za izradu, odnosno programi u kojima se web stranica kreira.Najkorisniji alati za izradu web stranica su Adobe programi Fireworks, Dreamweaver, Flash i Photoshop. No da bi pristupili tim alatima morate proći neke osnovne elemente. Početak izrade je prikupljanje samih materijala, tekstova i slika, kada ste prikupili zadane materijale sljedeća stavka koja je i najvažnija je sama ideja. Najbolja ideja dođe kroz analizu samih materijala, zato materijal koji ste prikupili mora biti jako kvalitetan, posebno slike jer su oni najvažniji element svakog web dizajna. Slike moraju  biti jako kvalitetne i najvažnije kvalitetno obrađene.Od slika kreću važni elementi pri izradi web stranice, a to je sama struktura i boje.

Više...

Kako napraviti web stranicu, izrada internetskih stranica, izrada web stranica, pravljenje web stranice

Ovo je članak za početnike u web dizajnu, odlučili ste se baviti web dizajnom ili želite izraditi web stranicu sebi ili prijatelju. U ovom članku ispričat ćemo vam što je sve potrebno da počnete. Izrada web stranica nije nimalo lagan posao, web dizajn obuhvaća širok spektar područja, prije svega potrebno je odlično poznavanje informatike, ali ne samo kako upaliti i ugasiti računalo ili kako se pretražuje na internetu neki sadržaj nego puno više od toga. Trebate biti kreativni, dobro vladati grafikom, puni dobrih ideja i najviše puno vremena. Kada savladate sve tehnike web dizajn možete raditi internet stranicu za bilo koga bio to tarot, astrologija, hosting, stolarija, bijela tehnika, web shopovi i drugo. Iskustvom ćete postati sve kreativniji i vaše stranice će izgledati s vremenom sve ljepše i ljepše.

Više...